SmittarJag.se Håll dig och dina kära friska!

Information från läkare om hur de vanligaste infektionerna smittar

Hur ofta kan man vara sjuk?

Det är inte ovanligt att drabbas av flera infektioner under året, och särskilt under vintern. Ofta blir man mycket trött och svag av att gå igenom en förkylning eller influensa, vilket gör kroppen mer mottaglig för att drabbas av nya infektionssjukdomar. Vissa personer upplever det som att de är "sjuka jämt" - oftast har de då haft otur och drabbats av flera olika infektion i kort följd och aldrig hunnit bli friska däremellan.

För att minska risken att bli sjuk är det bästa man kan göra att ta hand om kroppen:

  • Se till att sova ordentligt
  • Ät näringsriktig mat
  • När du är frisk träna regelbundet

Att ta hand om kroppen stärker immunförsvaret och gör kroppen mer motståndskraftig mot kommande infektioner.

Vad är VABruari?

Många infektionssjukdomar sprids under vintern. Vi vet inte exakt varför men sannolikt är det en kombination av många olika saker; till exempel att vi spenderar mer tid inomhus och därför är närmre varandra, samt att kylan kanske gör vårt immunförsvar skörare.

Februari har traditionellt varit den månad då flest barn i Sverige är sjuka och då föräldrar i störst utsträckning har behövt vara hemma och vårda sitt sjuka barn, så kallad VAB. Detta har gett upphov till uttrycket VABruari som smeknamn för februari månad. Under senare år har dock både mars och oktober konkurrerat med februari om att ha flest VAB-dagar.


Besvarad av:
Alexander Dangler, legitimerad läkare

Om SmittarJag.se

Den här hemsidan är framtagen av Alexander Dangler, legitimerad läkare på Vårdcentralen Stadsfjärden i Nyköping, med konsultation från kollegor runt om i Sverige. Vi har granskat den vetenskap vi kunnat hitta kring de vanligaste sjukdomarna. Informationen på den här hemsidan är tänkt som allmän rådgivning. Tänk på att alla människor har olika immunförsvar och olika förutsättning - om du känner dig mycket sjuk bör du stanna hemma, även om våra råd föreslår något annat. Den här hemsidan är inte tänkt att ersätta kontakt med sjukvården i de fall du behöver rådgivning kring medicinsk behandling. Tveka aldrig att vända dig till 1177 eller din vårdcentral om du behöver rådgivning kring dina symtom.

Saknar du något på SmittarJag.se?

Vi letar hela tiden efter mer information att dela med oss av. Tipsa oss gärna på vår mejl info@medibyte.se!