SmittarJag.se Håll dig och dina kära friska!

Information från läkare om hur de vanligaste infektionerna smittar

Vad är skillnaden mellan bakterier och virus?

Bakterier och virus är olika typer av mikroorganismer som båda kan orsaka infektioner i människor och djur.

  • Bakterier är små organismer som bara består av en enda cell och kan överleva helt på egen hand
  • Virus är pyttesmå jämfört med bakterier och lever inte själva. De måste ha hjälp av en människa eller ett djur för att kunna fortsätta föröka sig
När du blir sjuk av bakterier och virus behandlas de med olika typer av mediciner. Bakterier kan bekämpas med antibiotika, men det kan inte virus. Antibiotika är helt verkningslöst mot virusinfektion.

Mot några få virus finns speciella virushämmande medel. De botar oftast inte sjukdomen men förhindrar att den blir värre. Två virussjukdomar där det finns mediciner är t.ex. HIV och herpes. Mot många virus finns det också vaccinationer som kan förhindra att du blir sjuk, det finns till exempel vaccination mot de vanliga virusen Corona och Influensa.


Besvarad av:
Alexander Dangler, legitimerad läkare

Om SmittarJag.se

Den här hemsidan är framtagen av Alexander Dangler, legitimerad läkare på Vårdcentralen Stadsfjärden i Nyköping, med konsultation från kollegor runt om i Sverige. Vi har granskat den vetenskap vi kunnat hitta kring de vanligaste sjukdomarna. Informationen på den här hemsidan är tänkt som allmän rådgivning. Tänk på att alla människor har olika immunförsvar och olika förutsättning - om du känner dig mycket sjuk bör du stanna hemma, även om våra råd föreslår något annat. Den här hemsidan är inte tänkt att ersätta kontakt med sjukvården i de fall du behöver rådgivning kring medicinsk behandling. Tveka aldrig att vända dig till 1177 eller din vårdcentral om du behöver rådgivning kring dina symtom.

Saknar du något på SmittarJag.se?

Vi letar hela tiden efter mer information att dela med oss av. Tipsa oss gärna på vår mejl info@medibyte.se!